Pårørende_1200x600

Pårørende

3 gode råd til pårørende

Af psykolog Kathrine Møller Andersen, 10. oktober 2019.

Når man er pårørende til et menneske, hvor spillet har taget overhånd, kan man også selv have brug for hjælp. Her er en række gode råd til, hvordan du passer på dig selv som pårørende til en ludoman.

Sådan passer du på din tid, din energi og dine penge:

1. Tag tid til dig selv

  • Du skal blive ved at passe dit arbejde og dine forpligtelser. Både for ikke at føje yderligere problematikker til, men også for at give dig selv et dagligt frirum, hvor kendte regler og rutiner stadig gælder, og hvor du kan have tingene under kontrol.
    – Gå i seng og stå op på faste tidspunkter.
    – Spis på faste tider; sunde måltider.
    – Hold dine faste og normale arbejdstider.
  • Du skal blive ved at dyrke dine interesser og se dine venner – måske endda opprioritere det. Jo mere du skærer dette fra, selv om det er for at hjælpe din nære, desto mere vil det øge din frustration og vrede, og mindske din evne til at hjælpe andre.
  • Tillad dig at tage pauser fra bekymringen.
  • Oplist ting du kan lide at gøre. Gør mindst én af dem en gang om ugen.
  • Oplist mennesker du får energi af, og som du kan lide at gøre noget for. Brug tid sammen med nogen af disse hver eneste uge.
  • Gør ting ’bare for sjov’.
  • Del dine bekymringer med dine fortrolige. Bed om støtte.

2. Styrk din energi

  • I stressede og pressede situationer er det ofte motionen, der skæres væk først. Men det er nu, den er allermest nødvendig. Du får energi af at bruge energi, og al den ekstra energi, du skal bruge på hjælp, skal du hente et sted. Gør det med løbeskoene på.
    – Motioner regelmæssigt.
    – Anvend antistress-strategier, f.eks. yoga, afspænding og/eller meditation.
    – Undgå alkohol og for mange stimulanser som kaffe, cola og rygning. Det er en kortsigtet løsning, der kun gør din energi mindre og problemerne større.
  • Få din nattesøvn. Det er oplagt, at snakkene, diskussionerne og problemløsningen kommer til at foregå om natten. Det er også oplagt, at bekymringerne får frit løb her. Vær opmærksom på dine sovevaner. Jo større indsats du kan gøre her – og jo bedre du sover – desto bedre kan du støtte og hjælpe. Så prioriter din søvn.
    – Oparbejd faste sovemønstre.
    – Hav en god aften/putterutine for dig selv.
    – Brug evt. læsning, lydbøger eller podcasts på din smartphone som distraktion til at falde i søvn.

3. Pas på dine penge

Tal med din bank, dit realkreditinstitut mv., så du er sikker på, at du har kontrol over dine finanser, og at du har adgang til disse og kan følge udviklingen. Du skal sikre dig, at du har overblikket og at du ikke ender i økonomisk uføre.

  • Forsøg at mindske ludomanens adgang til kreditkort og kontanter.
  • Sørg for, at du tømmer postkassen og ser alt post, der kommer til hjemmeadressen, og at det er din mail eventuelle regninger sendes til.
  • Få opsparinger på lukkede konti eller i værdipapirer, som ludomanen ikke kan få adgang til uden din viden og underskrift.
  • Sørg for at sikre dig værdier fra hjemmet, som ludomanen kunne finde på at sælge.
  • Sørg for at have dit NemID på dig og ændre koder til din telefon, NemID, netbank og andet, der kan medføre, at der kan optages gæld i dit navn.
  • Påtag dig eller del ikke ludomanens gæld. Tal i stedet, evt. sammen med ludomanen, med økonomiske rådgivere om, hvordan gælden kan håndteres.
  • Skriv aldrig under på noget, du ikke ved, hvad er.

Brug andre

Husk, at det ikke er nogen skam at tale med andre om problemerne. Hvis du skal være noget som helst bevendt for din kære i dennes ændringsproces, så gælder det om, at du også har et sted at læsse af, og at du også har støttere og hjælpere – lige som du ønsker at være det for din kære. Oplever du, at du har brug for at dele dine bekymringer med andre mennesker, så gør det. Oplever du ikke, at du har behovet, så prøv alligevel og se, om det giver dig lidt luft. Du kan bruge venner og bekendte, og du kan som pårørende til en ludoman også have brug for at få professionel hjælp.

Vi i Ludomaniklinikken tilbyder samtaler til pårørende, uanset om ludomanen er i behandling eller ej.

Du kan læse mere om tilbuddet til pårørende her.