Podcasts

04/04/22

Episode 7 – Ludomaniens konsekvenser

I dette afsnit fortæller psykologerne fra Ludomaniklinikken Mindwork, Sofie Rosholm og Kathrine Møller Andersen, om de materielle, psykologiske og øvrige konsekvenser, som både de og forskningen ser af ludomani.

Hør podcast

Mere om dette afsnit

I dette afsnit snakker vi om konsekvenserne af ludomani:

 • Penge der bliver tabt, penge der skyldes
 • Materielle konsekvenser: mister deres sted at bo, nødt til at tage ekstra job, begår kriminalitet for at finansiere spillet
 • Ked af det, føle sig skamfuld, depressive tanker (depression), påvirket humør

Vi snakker om tre grupper af konsekvenser: biologiske, psykiatriske og psykologiske konsekvenser

 • Ændret neurologisk aktivitet, akut og kronisk stress, manglende søvn, øget risiko for afhængighed (rygning, alkohol og overspisning)
 • Psykiske helbred, depression, selvmordsforsøg/selvmordstanker, angst, impulsivitet, dårligere selvværd og selvtillid, kognitive forvrængninger
 • Ludomaner påvirker deres pårørende signifikant negativt, højere rate af konkurs og skilsmisser. Nedprioritering af forpligtelser, møder ikke op, nedsat produktivitet på arbejdspladsen Risiko for at miste arbejde, kriminel adfærd.

Seneste episoder:

 • Episode 12 - At være voksent barn af en ludoman; hvad har det af betydning?

  Ludomaniklinikkens psykologer Christa Koll Thystrup og Sofie Rosholm taler i dette afsnit om hvordan man som voksen kan være påvirket af at være vokset op med en forælder der er ludoman. De kommer bl.a. ind på hvilke udfordringer man er i risiko for at have og hvad man kan gøre for at håndtere dem.

 • Episode 11 - Børn som pårørende; hvordan påvirker det dem og hvad skal de vide?

  Ludomaniklinikkens psykologer Sofie Rosholm og Christa Koll Thystrup taler i dette afsnit om hvordan det påvirker børn at have forældre der er afhængige af pengespil. Hvad skal man holde øje med ift. sit barns trivsel, hvordan skal man tale med dem om forælderens ludomani og hvor meget skal de vide? Lyt med i dette afsnit og hør hvilke overvejelser Sofie og Christa gør sig og hvilke råd de kommer med.

 • Episode 10 - Unge, gaming og gambling

  I dette afsnit af Ludomaniklinikken taler vores psykolog Sofie Rosholm med seniorforsker og Ph.d. Lars Fynbo fra Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd (VIVE). Lars fortæller om hvad han og hans kolleger fandt frem til i deres forskningsprojekt, der handler om hvordan penge og gambling i højere og højere grad optager plads i de spil og online universer, som de danske unge bruger meget af deres tid på. Sofie og Lars kommer også ind på hvad man som forældre til en ung, der færdes på nettet, særligt skal være opmærksom på ift. at hjælpe den unge med at administrere gamblingens indtog. Du kan læse undersøgelsen, som Lars og hans kolleger har lavet samt se videoer der forklarer begreber som bl.a. skinbetting, lootboxes mm. her: https://www.vive.dk/da/udgivelser/gaming-og-gambling-blandt-boern-og-unge-i-danmark-16783/

Alle podcasts