Podcasts

04/04/22

Episode 7 – Ludomaniens konsekvenser

I dette afsnit fortæller psykologerne fra Ludomaniklinikken Mindwork, Sofie Rosholm og Kathrine Møller Andersen, om de materielle, psykologiske og øvrige konsekvenser, som både de og forskningen ser af ludomani.

Hør podcast

Mere om dette afsnit

I dette afsnit snakker vi om konsekvenserne af ludomani:

 • Penge der bliver tabt, penge der skyldes
 • Materielle konsekvenser: mister deres sted at bo, nødt til at tage ekstra job, begår kriminalitet for at finansiere spillet
 • Ked af det, føle sig skamfuld, depressive tanker (depression), påvirket humør

Vi snakker om tre grupper af konsekvenser: biologiske, psykiatriske og psykologiske konsekvenser

 • Ændret neurologisk aktivitet, akut og kronisk stress, manglende søvn, øget risiko for afhængighed (rygning, alkohol og overspisning)
 • Psykiske helbred, depression, selvmordsforsøg/selvmordstanker, angst, impulsivitet, dårligere selvværd og selvtillid, kognitive forvrængninger
 • Ludomaner påvirker deres pårørende signifikant negativt, højere rate af konkurs og skilsmisser. Nedprioritering af forpligtelser, møder ikke op, nedsat produktivitet på arbejdspladsen Risiko for at miste arbejde, kriminel adfærd.

Seneste episoder:

 • Episode 10 - Unge, gaming og gambling

  I dette afsnit af Ludomaniklinikken taler vores psykolog Sofie Rosholm med seniorforsker og Ph.d. Lars Fynbo fra Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd (VIVE). Lars fortæller om hvad han og hans kolleger fandt frem til i deres forskningsprojekt, der handler om hvordan penge og gambling i højere og højere grad optager plads i de spil og online universer, som de danske unge bruger meget af deres tid på. Sofie og Lars kommer også ind på hvad man som forældre til en ung, der færdes på nettet, særligt skal være opmærksom på ift. at hjælpe den unge med at administrere gamblingens indtog. Du kan læse undersøgelsen, som Lars og hans kolleger har lavet samt se videoer der forklarer begreber som bl.a. skinbetting, lootboxes mm. her: https://www.vive.dk/da/udgivelser/gaming-og-gambling-blandt-boern-og-unge-i-danmark-16783/

 • Episode 9 - "Det var harmløst i rigtig mange år"

  Ludomaniklinikkens psykolog Sofie Rosholm har i dette afsnit en samtale med en tidligere ludoman, som fortæller hvordan hans spillelidenskab opstod og udviklede sig gennem mange år. De kommer ind på hvilke konsekvenser det har haft for ham og hvordan han lærte at styre sin spilletrang.

 • Episode 8 - At være pårørende til en ludoman

  Psykologerne fra Ludomaniklinikken Mindwork, Christa Koll Thystrup, Sofie Rosholm og Kathrine Møller Andersen, fortæller i dette afsnit om, hvordan det er at være pårørende til en ludoman, og giver råd til at håndtere den situation, man står i, som pårørende.

Alle podcasts